اعتمادآنلاین| استراتژی امنیت ملی ترامپ ماه گذشته منتشر شد. در بخشی از این استراتژی به مقابله با نفوذ چین در دانشگاهها، اندیشکدهها، استودیوهای فیلمبرداری و خبرگزاریها اشاره شده است.
به گزارش
گروه بینالملل اعتمادآنلاین، واشنگتن پست در تحلیلی پیرامون نفوذ چین در امریکا نوشت، به گفته مقامات امریکایی، تحقیقات کنگره و اف. بی. آی. درباره مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2016 تحت تأثیر توجه بیشتر به چین قرار نمیگیرد. بلکه، هدف این استراتژی توجه بیشتر به فعالیتهای غالباً آزادانه چین است که به دلیل افزایش ثروت و قدرت این کشور میتواند آثار بلند مدتی در امریکا داشته باشد.
به گفته یکی از مقامات ارشد دولت، گروهی بین-سازمانی در شورای امنیت ملی فعالیتهای چین را مورد بررسی قرار میدهد که «خارج از جاسوسیهای متداول و در پوشش عملیات نفوذ پنهان انجام میشود». منطق پشت سند استراتژی 55 صفحهای امنیت ملی این است که «رقبای امریکا از اطلاعات به عنوان سلاحی برای حمله به ارزشها و نهادهای تضمینکننده جامعه آزاد استفاده میکنند، در حالیکه خودشان جلوی ورود اطلاعات خارجی را میگیرند».
دولت امریکا برای مقابله با عملیات چین مرز باریکی را بین کمک به آکادمیهای امریکایی، متخصصان اندیشکدهها و روزنامهنگاران و افزایش نگرانیهای عمومی از فعالیتهای پکن طی میکند. مقامات دولتی تلاش دارند که از تکرار احساسات شدید دهه 50 پرهیز کنند، و در عین حال از مؤسسات امریکایی در مقابل تهدیدهای حزب کمونیست چین حمایت کنند. روسیه به لحاظ ثروت، اطمینان خاطر و اغواگری به هیچوجه مشابه با چین نیست.
روز سه شنبه، یک مقام دولتی آمریکایی در مصاحبهای گفت «[مسئله ما] قدرت نرم چین نیست. ما از تبادل افراد و اندیشهها استقبال میکنیم. آنچه ما از آن صحبت میکنیم فعالیتهایی پنهان و با اعمال زور است که میخواهد در انتخابات، سیاستهای دولتی، تصمیمات شرکتها و افکار عمومی اعمال نفوذ کند».
کورت کمپبل، مباشر سیاستهای آسیا در دولت اوباما و عضو یک گروه مشاوره در مسائل آسیا، در اینباره گفت: تحقیقاتی درباره عملیات نفوذ چین انجام میشود «در صورتی که با خونسردی انجام شود، مفید خواهد بود. ما غالباً به عملیات نفوذ روسیه توجه میکنیم. اما چینیها نقشههای زیرکانه و پیچیدهتری دارند.»
یکی از عوامل تسریع کننده در تحقیقات دولت ترامپ، پژوهشی بود که در استرالیا انجام شد. تحقیقات دولت استرالیا مسئلهای را فاش کرد که رئیس امنیت ملی این کشور آن را دخالت «بیسابقه» خارجی نامید. دخالتی که میتواند حاکمیت استرالیا را آسیب بزند. ماه دسامبر، ملکوم ترنبال، نخست وزیر استرالیا در مقابل خواستار اعمال کنترلهای جدید شد.
مقامات دولتی نمونههایی را ارائه کردند که نشان میدهد چگونه چین، مؤسسات امریکایی را تحت فشار قرار میدهد:
• دانشگاههایی که بیش از 350 هزار نفر دانشجوی چینی دارند، یعنی بیش از یک سوم کل دانشجویان خارجی؛ پکن دانشجویانش را تشویق میکند که عضو شاخههای بومی دانشجویان و انجمنهای پژوهشی چینی شوند. گاهی اوقات این دانشجویان تحت فشار اینکار را انجام میدهند. این مقام ارشد به یک دانشجوی چینی اشاره میکند که خانوادهاش از مخالفان دولت چین بود. دوست این دانشجو به وی هشدار داد که به هیچ وجه اطلاعات شخصی خود را با او در میان نگذارد، زیرا در غیر اینصورت مجبور خواهد شد که به نهادهای اطلاعاتی چین گزارش دهد.
دانشجویان و مقامات دانشگاهی که مخالف دولت چین هستند، بهایش را باید بپردازند. یکی از فارغ التحصیلان چینی از دانشگاه مریلند، سال گذشته در شبکههای اجتماعی به دلیل ستایش از آزادی بیان، مجبور به عذرخواهی شد. در دانشگاه کالیفرنیا، و در شهر ساندیاگو، به دنبال دعوت از دالای لاما با اعتراض انجمن دانشجویان بومی و هشدارهایی مواجه شد که بر اساس آن دانشگاه کالیفرنیا ممکن است سال آینده هیچ دانشجوی چینی را نپذیرد و مدارک فارغ التحصیلی دانشجویان چینی نیز ممکن است در کشورشان سلب اعتبار شود.
• اندیشکدهها مشتاقاند که روی چین مطالعه کنند، اما تأمین مالی این پروژهها غالباً از مؤسسات تجاری تأمین می شود که رابطه نزدیکی با پکن دارند. این مسئله میتواند به تدریج تمایلاتی را به نفع چین تقویت کند.
• استودیوهای هالیوود با مشکل بسیار ظریفی مواجهاند. زیرا باجههای فروش بلیت چینی برایشان بسیار مهم است. فروش بلیت فیلمها در چین از 1.5 میلیارد دلار در سال 2010 به 8.6 میلیارد دلار در سال گذشته افزایش یافت، که پس از باجههای امریکایی در رتبه دوم قرار دارد. استودیوهای ایالات متحده ناگزیرند که به هیچ وجه باعث ناراحتی دولت چین نشوند.
• سازمانهای جدید نیز ممکن است با فشار مواجه شوند. چین میتواند روی ویزای روزنامهنگاران یا نشریاتی که تندرو تشخیص میدهد اعمال محدودیت کند. سال 2012، پس از انتشار گزارش بلومبرگ درباره ثروت خانوادگی رهبران سیاسی چین، پکن در اقدامی تقریباً فلج کننده، به طور موقت فروش پایانه دادههای مالی بلومبرگ را در چین بلوکه کرد.
نقاب پر زرق و برق مدرن چین غالباً این فریب را برای ناظران خارجی ایجاد میکند که این کشور کاملاً مانند کشورهای غربی است.
امریکا هیچگاه با رقیبی مشابه با چین مواجه نشده است. کشوری قدرتمند، با توان مالی بالا که ارزشهای دموکراتیک را به خطر انداخته است. ایالات متحده به طور قطع نه به «ترس سرخی» جدید، بلکه یک «بیدار باش» نیاز دارد.