کد خبر: 490501
|
۱۴۰۰/۰۳/۰۸ ۰۷:۲۸:۰۰
| |

معادن کوچک احیا شده چقدر اشتغال‌زایی داشتند؟

مطابق آمارها سال گذشته 253 معدن در کشور احیا و فعال‌سازی شد، فعال‌سازی این معادن که اکثر آنها در مناطق کمتر توسعه یافته واقع شده‌اند، تاثیر مطلوبی در اشتغال‌زایی در این مناطق داشته است.

معادن کوچک احیا شده چقدر اشتغال‌زایی داشتند؟
کد خبر: 490501
|
۱۴۰۰/۰۳/۰۸ ۰۷:۲۸:۰۰

اعتمادآنلاین| امروز افزون بر 60 میلیارد تن ذخیره معدنی در سطح کشور شناسایی شده که از این رقم حدود 37 میلیارد تن ذخیره قطعی و بقیه احتمالی است. شمار مواد معدنی اکتشافی در کشور 68 ماده است که سهم مصالح ساختمانی نسبت به فلزی غالب است.

به گزارش ایرنا، ایران دارای 10 هزار و 400 معدن دارای پروانه بهره‌برداری است که پنج‌هزار و 600 معدن آن فعال است.

به گفته کارشناسان، از بین معادن غیرفعال و راکد یاد شده اگر حتی یک‌هزار معدن را بتوانیم فعال کنیم و هر معدن در زنجیره نخست خود دست‌کم به‌طور مستقیم 30 نفر را مشغول به کار کند، اشتغال 30 هزار نفری را به دنبال خواهد داشت و در کنار هر شغل مستقیم حداقل هفت شغل غیرمستقیم دیگر نیز قابل تعریف است.

برپایه آمارهای رسمی، سال گذشته بیش از 210 جلسه با محوریت معادن کوچک‌مقیاس در کشور برگزار شد، همچنین سه تفاهم‌نامه و 2 قرارداد در همین خصوص منعقد و هشت فراخوان عمومی جذب سرمایه‌گذار اعلام شد.

در همین زمینه بررسی و مطالعه محدوده‌های معدنی چهار استان در دستور کار قرار گرفت که در نهایت به احیاء، فعال‌سازی و توسعه 253 معدن، همچنین حمایت و توسعه 15 واحد فراوری در کشور انجامید.

مصالح ساختمانی در صدر معادن احیا شده

مجموع تلاش‌های انجام شده در سال گذشته، احیا و توسعه 253 معدن کوچک را در سطح کشور به دنبال داشت که 170 معدن از طریق طرح احیا و 83 معدن از طریق پروژه زیرساخت، فعال‌سازی شده یا توسعه یافتند.

در این بین معادن مصالح ساختمانی با 86 معدن (33 درصد کل آمار) بیشترین میزان تعداد معادن احیا شده یا توسعه یافته را به خود اختصاص دادند و پس از آن معادن فلزی (65 معدن و 26 درصد آمار)، معادن سنگ تزئینی (56 معدن و 23 درصد آمار) و معادن غیرفلزی (46 معدن و 18 درصد آمار) در مکان‌های دوم تا چهارم قرار گرفتند.

افزایش تولید

برپایه این گزارش، احیا و توسعه معادن یاد شده در سال 99 منجر به 9 میلیون و 19 هزار و 400 تن افزایش تولید شد.

بیشترین میزان اضافه تولید در معادن مصالح ساختمانی با 57 درصد اتفاق افتاد، به طوری که از این معادن پنج میلیون و 109 هزار و 550 تن تولید ماده معدنی حاصل شد.

پس از آن معادن فلزی با یک میلیون و 986 هزار و 200 تن، معادن غیرفلزی با یک میلیون و 240 هزار و 650 تن و بالاخره معادن سنگ تزئینی با 683 تن افزایش تولید در رده‌های بعدی قرار گرفتند.

سرمایه‌گذاری برای احیاء معادن کوچک‌مقیاس

مطابق آمارها برای احیا و توسعه این تعداد معادن در سال 99 افزون بر 2 هزار و 625 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شده است که نیمی از این سرمایه‌گذاری‌ها در بخش معادن فلزی اتفاق افتاد، با این حال سهم معادن غیرفلزی از سرمایه‌گذاری‌ها 29 درصد، سهم مصالح ساختمانی 12 درصد و سهم معادن سنگ تزئینی 9 درصد بوده است.

استان‌های پیشرو

بیشترین آمار معادن احیا و فعال‌سازی شده در سال 99 در استان سمنان با 40 معدن بود و پس از آن استان‌های زنجان با 34 معدن، مازندران با 26 معدن، اردبیل و فارس هر یک با 18 معدن و اصفهان و یزد هر یک با 16 معدن قرار دارند.

همچنین گرچه در سال 99 صدور مجوز تاسیس، افزایش ظرفیت و تامین مواد اولیه برای 25 معدن هدف‌گذاری شده بود، اما در نهایت برای 15 معدن (معادل 60 درصد هدف‌گذاری انجام شده) اجرایی شد.

اشتغال معادن احیا شده و توسعه یافته

احیا و توسعه این معادن در مجموع منجر به اشتغال‌زایی سه‌هزار و 128 نفری شد. در این میان، بیشترین اشتغال‌زایی در معادن فلزی با یک‌هزار و 48 نفر اتفاق افتاد و پس از آن معادن غیرفلزی با 854 نفر اشتغال و معادن سنگ تزئینی و مصالح ساختمانی هر یک با 613 نفر، در رده‌های بعدی قرار گرفتند.

از ابتدای آغاز طرح تاکنون سه هزار و 120 معدن غیرفعال و راکد کوچک‌مقیاس شناسایی و اولویت‌بندی شدند که بر روی یک‌هزار و 463 معدن اقدام کلینیکی انجام شد و در نهایت طی دو سال گذشته 399 معدن احیا و فعال‌سازی شد یا مورد توسعه قرار گرفت.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    خواندنی ها